POLSKIE TOWARZYSTWO TURYSTYCZNO KRAJOZNAWCZE

ODDZIAŁ MIEJSKI im. MARIANA SYDOWA w TORUNIU

ccc

       XLIX Rajd „Pieczonego Ziemniaka"

Ruiny zamku w Złotorii.

26 września 2020 r.
 

Organizator imprezy: - Oddział Miejski PTTK im. M. Sydowa w Toruniu

                                            komandor Marek Ruciński
 
Współorganizatorzy:

- Starostwo Powiatowe w Toruniu.

- Urząd Miasta Torunia.

- Urząd Gminy Lubicz.

 

Gośćmi imprezy byli:
- Prezes OM PTTK im. M. Sydowa w Toruniu – Henryk Miłoszewski.

- Przedstawiciele Gminy Lubicz.

Cel zlotu:

- upowszechnianie czynnego wypoczynku oraz ochrony naturalnego środowiska

- rozszerzanie wiedzy turystycznej i krajoznawczej o regionie

- promocja walorów turystyczno – krajoznawczo – przyrodniczych Torunia i okolic.

Trasy Zlotowe:

Przejście piesze o długości 4 km na trasie: Na Skarpie-Szpital – Las Bielawski – Kaszczorek – Złotoria.

Program Zlotu:

do godz. 11:00 – pokonywanie trasy pieszej

godz. 11:15 – oficjalne rozpoczęcie imprezy, posiłek turystyczny oraz konkursy

godz. 12:00 – zakończenie i podsumowanie imprezy, połączone z wręczeniem nagród.

 

Konkursy

– na najciekawszą rzeźbę z wykorzystaniem ziemniaka

– na projekt plakietki przyszłorocznego Zlotu

Organizator zapewnił zgłoszonym uczestnikom:

- na trasie, opiekę przodownika turystyki pieszej i kolarskiej

- okolicznościowy znaczek

- potwierdzenie udziału w Zlocie okolicznościową pieczęcią

- prawo udziału w konkursach z nagrodami

- posiłek turystyczny – grochówkę

Sprawozdanie z imprezy:

      Pogoda tegorocznych uczestników zlotu nie rozpieszczała, padało całą noc i rano aż do momentu rozpoczęcia imprezy. Najwcześniej na trasę (w deszczu) wyruszyła grupa Wędrówek Rodzinnych, która do pokonania miała najdłuższą drogę. Uczestników na miejsce zbiórki przy szpitalu organizatorzy zapoznali o zasadach obostrzeń sanitarnych związanych z wirusem Covid, następnie podzielili na podgrupy. Następnie grupy przemaszerowały (prowadzeni przez Przodowników Turystyki Pieszej PTTK) kilku kilometrową trasę, duktami leśnymi (zbierając po drodze grzyby), później osiedlem Kaszczorek by na końcu dotrzeć do ruin zamku w Złotorii – metę zlotu. Tutaj oczekiwał na turystów komandor zlotu Marek Ruciński w towarzystwie działaczy PTTK i przedstawicieli Gminy Lubicz (przybyli turyści otrzymali plakietkę rajdową). Rozpalone ognisko zachęcało do pieczenia przyniesionych kiełbasek, rozpogodziło się a zza chmur wyszło słońce. Gdy komisje pracowały oceniając przyniesione projekty plakietek i rzeźby z ziemniaka, uczestnicy mogli obejrzeć ruiny zamku i podziwiać panoramę rzeki Wisły. W związku ze spóźniającym się przyjazdem grochówki, Komandor w towarzystwie Prezesa OM PTTK wręczył autorom najlepszych prac w konkursach nagrody. Po przyjeździe wojskowego kotła z grochówką uczestnicy ustawili się w kolejce  i rozpoczęli jej degustację, dla łakomczuchów nie zabrakło dokładek. W sumie w 49 Zlocie Pieczonego Ziemniaka udział wzięło 108 osób.

Po imprezie uczestnicy zlotu samodzielnie powrócili do Torunia.

 

                                                                             opracowanie Tadeusz Perlik.

Wyniki konkursów.

 

                                            Relacja fotograficzna Tadeusz Perlik.